fbpx

No fear

We moeten ineens thuiswerken, de kinderen hangen om je heen, je opdrachtgever heeft besloten alleen met de vaste krachten te gaan werken of de zaak zelfs te sluiten, je moet als MKB-er de zaak sluiten en je maakt je vreselijke zorgen over wat er allemaal komen gaat. Niemand weet op dit moment waar we op af stevenen en wanneer deze crisis voorbij is en we weer zoals gewend kunnen ademhalen.

Hoe zorg je ervoor dat je niet volledig gek wordt, dat je de tijd die je ineens hebt zinvol kan besteden, hoe je de kinderen kan blijven vermaken zonder dat je er al je werk voor aan de kant moet gooien of hoe je je kunt voorbereiden op wat er komen gaat?

Hier wat tips:

  1. Als je thuis moet werken zorg er dan voor dat je een fijne werkplek voor jezelf creëert. Zet een extra kussen in je stoel als je geen bureaustoel hebt, zorg voor wat lekkers te drinken en eten en neem vaak genoeg pauze om je lichaam te ontlasten. Doe net alsof je naar je werk gaat, dus heb gewoon je ochtendritueel als altijd. Houd je aan je normale werktijden en ga tijdens de lunchpauze een stukje wandelen als het kan.
  2. Kinderen om je heen? Dat kan een uitdaging zijn. Spelletjes uit de kasten en na de online lessen van school maar ouderwets spelletjes doen want eeuwig achter de TV of IPad zitten is het ook niet. Kinderen hebben altijd en juist nu behoefte aan ritme, liefde en rust. Mocht je nog wat extra steun kunnen gebruiken? Dan kun je het boek van 365dagensuccesvol, ‘De glimlach van een kind’ hier kopen.
  3. Ben je ZZP-er of sta je ineens op straat? Dat is waarschijnlijk stressen en zorgt voor extra spanning of je de komende tijd wel genoeg inkomsten kunt generen. Toch is dit ook een goed moment om even uit te rusten. Het helpt om zowel je lichaam als je geest wat bij te laten komen zodat je daarna weer meer ruimte te hebt om in oplossingen te denken en weer werk te vinden.
  4. Heb je echt tijd over nu omdat het werk stopt? Doe de dingen die je al een tijdje uitstelt. Verbeter je website als je die hebt, ruim je mailbox op, start die voorjaarsschoonmaak, ruim je kasten uit of doe nu je belastingaangifte.
  5. Heb je mensen om je heen die niet vanzelfsprekend de boodschappen kunnen doen omdat ze ouder zijn of in de risicogroep zitten? Of kun je jouw kennis en kunde voor anderen inzetten omdat zij juist hulp kunnen gebruiken bij die belastingaangifte? Kijk hoe je de ander kunt helpen.
  6. Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Probeer een nieuw recept uit, ga die Zumba klas thuis doen ipv in de sportschool, volg die online cursus of Webinar die je zo leuk lijkt, kijk hoe je door middel van Skype, Zoom of WhatsApp toch met je ouders, vrienden of collega’s kunt bellen en bijpraten, schrijf al je ideeën op voor wanneer dit voorbij is en kijk hoe je dit straks concreet kunt gaan starten, achterhaal welke uitgever nou eindelijk jouw boek zou kunnen publiceren of ga apenkooien in je eigen huis en maak er een feestje van.
  7. Als ondernemer is het helemaal onzeker de komende tijd. De winkel dicht maar wel je mensen door moeten betalen? Wat kun je wel doen in je kroeg, restaurant of winkel? Is afhaal/bezorgen niet mogelijk? Kan er dan nu met weinig middelen geschilderd worden? Extra schoongemaakt? Met elkaar (online) brainstormen over hoe het eigenlijk gaat en wat er verbeterd kan worden? Of kan de website aangepakt worden? Natuurlijk de 1,5 meter afstand houden in acht nemend maar hoe kan je je mensen op andere manieren inzetten? Zo houd je ze betrokken, kunnen juist die klussen misschien wel gedaan gedaan worden en maak je van deze tijd misschien wel een mooi nieuw begin.

Het is een moeilijke tijd. We weten niet wanneer dit eindigt en hoe we er uit gaan komen. Belangrijk is dat we nu solidair zijn en ook straks blijven. Dat we na deze periode van onrust, angst en ‘niet weten wat er gaat komen’, ons blijven realiseren dat we samen leven in dit land, dat we elkaar moeten steunen en voor elkaar op moeten komen.

Dus lieve mensen, supervrouwen en supermannen, wees sterk, zorg goed voor elkaar en blijf gezond!

quotes-SV-deel-2-1

Laat een reactie achter

Wees Super

Ontvang het laatste nieuws, de beste tips, de leukste interviews en ontdek de Supervrouw in jou!